Ласкаво просимо!

×

Оберіть мову сайту зі списку доступних



У випадку, якщо мову не обрано, сайт автоматично перейде на українську.

Новини компанії
Телефонуйте в

Як вибрати сейф

Що важливо врахувати при виборі сейфів

Досвід показує, що найчастіші помилки при виборі сейфів відбуваються від оман, пов'язаних з неправильним уявленням про функціональність даного охоронного пристрою. Уникнути незручностей, що виникли у зв'язку з неправильним вибором сейфа, можна лише за допомогою детальнішого вивчення цього питання. Інакше можна опинитися в ситуації, коли невдалий власник сейфу залишився позбавленим довгоочікуваної відпустки тільки тому, що всі необхідні для поїздки документи виявилися заблокованими в сейфі напередодні від'їзду. Зупинимося на деяких помилкових уявленнях, поширених серед покупців.

Головне - де зберігати, а що саме – питання другорядне

Це одна з найпоширеніших помилок, яка має дуже сумні наслідки. Покупець, при виборі сейфа, абсолютно не замислюється про те, які цінності і в якому обсязі він збирається довірити домашньому сховищу - він просто вибирає сейф, часто роблячи це навмання. Результатом, як правило, буває одне з двох: або гроші виявляються витраченими впорожню, а доцільність покупки ставиться під серйозний сумнів, або вміст сейфа переходить у володіння сторонньої особи.

Досить поширені випадки, коли на вигляд «наворочений» і, що особливо привабливо, зовсім недорогий сейф (є країни, де виробникам під силу створити таке диво!), виявляється безпорадним навіть перед невеликим натиском з боку грабіжників. Такі сейфи розкривають швидко та без особливих зусиль.

Бувають і протилежні ситуації, коли офісні сейфи, обладнані за останнім словом техніки, забезпечені всілякою електронікою, всією своєю міццю охороняють пару інструкцій з побутової техніки і макулатуру, що пожовкла від часу.

kak_vibrat_seyf.jpg

Щоб уникнути подібних інсинуацій, постарайтеся заздалегідь співвіднести вартість сейфа та цінність його майбутнього вмісту. Вважається, що пропорція 1:10-20 оптимальна. Це означає, що сейфи для будинку вартістю близько 1000 доларів, здатні забезпечити надійний захист 10 – 20 тисяч доларів. Стодоларовий сейф не призначений для зберігання серйозних сум – може бути непоганою декорацією, але не більше.

Щоправда, український ринок сейфів насичений підробками. Маючи разючу зовнішню схожість з оригінальними моделями, ці сейфи абсолютно позбавлені тієї надійності, яка характерна для фірмових виробів. Перед покупкою слід докладно ознайомитися з експлуатаційними характеристиками сейфу, що купується, інакше, доведеться вчитися на власних помилках і надалі не економити там, де це недоречно, а відразу купити надійний сейф.

Зламостійкий сейф - єдиний варіант, який заслуговує на довіру

   Безперечно, якісний зластійкий сейф - відмінно впорається з усіма поставленими завданнями. Але, згідно з офіційними даними МНС, у більшості випадків сейфи страждають не від зазіхань зломщиків, а від пожеж. Пожежі, на жаль, надзвичайно поширені та завдають колосальної матеріальної шкоди, про це не варто забувати.

У зв'язку з цим, слід зазначити, що доцільність придбання вогнестійкого сейфу для будинку не менш актуальна, ніж злостійкого, все залежить від того, які цінності ви припускаєте довірити вашому сейфу. Вогнестійкий сейф ідеальний для зберігання документів і цінних паперів, тоді як гроші та коштовності краще довірити сейфу зламостійкому.

Якщо дозволяють можливості, можна придбати кілька сейфів. Іноді наявність двох сейфів використовують як обманний маневр, мета якого - зосередити увагу і зусилля злочинця на очевидному, але порожньому сейфі, у той час як усі цінності розміщують у другому, більш захищеному. Іноді це допомагає виграти час і зберегти своє майно.

Перед тим, як купити сейф, визначіть, яка з погроз – злом чи пожежа – вірогідніша для вашого випадку, т. к. сейфи, що поєднують у собі обидва параметри, явище швидше індивідуального характеру, яке рідко зустрічається у масовому виробництві. Хоча варто відзначити, що компанія «Промет» спеціалізується на серійному виробництві сейфів «GARANT» (клас вогнестійкості 60Б, 1 зламостійкості).

Якщо говорити про виробників, то вогнестійкі сейфи поставляються на наш ринок здебільшого з країн Південно-Східної Азії (Південна Корея, Таїланд). Зламостійкі сейфи досить високої якості постачаються з Італії, Німеччини, Франції та Фінляндії.

Надійність сейфа прямо пропорційна його вазі

Дуже заперечувати це твердження було б не так. Деяка частка істини у ньому є. Вага конструкції має значення, якщо йдеться про окремо розташований корпусний сейф. Так, наприклад, невеликі зломостійкі сейфи, з шириною 440 мм і висотою 300 мм, мають вагу близько 60 кг, а офісні сейфи середнього розміру важать вже 180-230 кг.

Технології виготовлення сейфів постійно вдосконалюються. Сьогодні виробники залізних сховищ орієнтуються на використання високотехнологічних матеріалів, здатних витримувати підвищені навантаження.

Взяти хоча б приклад злостійких сейфів. Корпус такого сейфа є двошаровою металевою конструкцією. Простір між внутрішньою та зовнішньою стінкою заповнюється бетоном. Товщина бетонного наповнювача не лише впливає на коефіцієнт зламостійкості сейфа, а й визначає вагу конструкції.

Підвищення ступеня надійності сейфа, без збільшення його ваги можливе шляхом додавання до бетону різних добавок: гранітної та мармурової крихти, металевої арматури, а також деяких сучасних матеріалів.

Іншим способом збільшення надійності більшості сейфів вітчизняного та зарубіжного виробництва є оснащення їх анкерним кріпленням до підлоги, що запобігає виносу сховища з приміщення.

 vibiraem_seyf.jpg

Вибираючи сейфи для дому, керуйтеся його якістю, а не вагою конструкції. Пам'ятайте, що якісний сейф від надійного виробника можна придбати тільки в спеціалізованому магазині, де професійна допомога консультанта допоможе не тільки правильно підібрати сейф, який найбільше підходить умовам експлуатації, але й убезпечити себе від покупки недоброякісної підробки.

Не буде зайвим ознайомитись із сертифікатами якості від виробника для обраного сейфу, переконатися в наявності сертифіката відповідності ГОСТу, а також поцікавитись які гарантії пропонує виробник.

При виборі взломостійкого сейфа враховуйте 11-класову градацію даного типу сейфів. Клас злостійкості присвоюється виходячи з кількості витраченого часу на його злом. Для домашнього використання найбільш підходящим варіантом є сейфи 1-го та 2-го класу.

Вибираючи вогнестійкий сейф, варто керуватися двома параметрами. Перший - тип об'єкта зберігання, виражений у буквеному кодуванні: Б - паперові документи, грошові купюри; Д – те саме, плюс фото- і кіноплівки, магнітні диски, стрічки; ДІС - все перераховане і в тому числі гнучкі магнітні диски. Другий – час, виражений у хвилинах, витрачений досягнення критичної для об'єктів зберігання температури всередині корпусу. Цей критерій виявляється у цифрах маркування: 30, 60, 90, 120.

Ключовий замок – найнадійніший. Електроніка та механіка непередбачувані та часто виходять з ладу

Якщо об'єктивно розглядати це питання, слід зазначити, що ідеальних замків немає. Ключові замки мають свої недоліки: ключі легко губляться і копіюються, що потенційно відкриває доступ до вмісту сейфа сторонній особі. Незручністю є і вимушена втрата часу, яка потрібна для виготовлення нового ключа.

Встановлення на сейф кодового замка (електронного чи механічного) виключає подібні проблеми, але додає інших труднощів. Механічний замок четвертого рівня відкривається комбінацією що складається з чотирьох двозначних чисел, що має на увазі десять обертів диска з чотирма паузами, на що витрачається близько 30 секунд.

Ще однією поширеною проблемою, пов'язаною з кодовими замками, є розсекречені або забуті коди. Найбільш несвідомі користувачі сейфів, щоб уникнути втрати коду від замку, записують його в легкодоступних і очевидних місцях. Звичайно, подібні огріхи користувачів ніяк не позначаються на популярності сховищ із кодовим замком. І навіть не дивлячись на те, що ключові замки, на сьогоднішній день, найбільш затребуваний вид замків, сейфи, обладнані кодовими замками (переважно електронними), займають все більш впевнені позиції.

Хоча наявність електроніки не є свідченням його надійності. Ринок переповнений дешевими підробками, які на вигляд виглядають дуже переконливо, але на перевірку виявляються абсолютно неспроможними. Розтин такого сейфа – справа нескладна.

Для того щоб убезпечити себе від потенційних неприємностей, необхідно приділити особливу увагу ключовим моментам, до яких, поряд з основними параметрами сейфа, відноситься вид замку.

Лідери вітчизняного та зарубіжного виробництва сейфів використовують для комплектації своєї продукції високонадійні замки від загальновизнаних професіоналів світового масштабу – американської фірми «Sargent&Greenleaf» та німецької «Mauer», які вже понад сто років постачають на світовий ринок високоякісні замки. Варто також відзначити високоякісні замки американської компанії La Gard і німецьких фірм Stuv і Cawi. Існують моделі сейфів обладнані відразу двома видами замків, ключовим та кодовим, для збільшення ступеня надійності.

Зазвичай, у комплекті із сейфом покупець отримує два ключі. Рекомендується сховати один із них у будь-якому надійному місці, виключаючи сам сейф. Як це не дивно, але ситуації, коли один ключ втрачено, а другий заблокований у сейфі, дуже поширені. У випадках, коли домашнє сховище обладнане кодовим замком, бажано асоціативне запам'ятовування комбінації цифр, якщо впевненості у своїй пам'яті немає, то носій, із записаною на нього інформацією, має бути недоступним для оточуючих.

Багато фірм-виробники мають у своєму розпорядженні власні сервісні служби. Послуга технічної підтримки абсолютно безкоштовна, а фахівці компанії у найкоротші терміни допомагають вирішити проблеми, пов'язані з доступом до вмісту сейфа.

Був би сейф, а місце його встановлення завжди знайдеться

Помилка поширена і в корені невірна. Сейф, як місце де зберігається все найцінніше, насамперед привертає увагу злочинця, а тому має бути прихований від сторонніх очей.

Найоптимальнішим варіантом є вбудовувані сейфи для дому. Попит на цю продукцію зараз досить великий. До переваг сейфів, що вбудовуються, відносяться зручне компактне розташування, а також можливість маскування.

Вбудовувані офісні сейфи мають такі ж захисні властивості, як і звичайні корпусні. Такі сховища вмуровуються у стіну, тому необхідний ступінь захисту реалізується лише з боку дверей.

Єдиною перешкодою придбання таких сейфів є конструкційні особливості приміщення, а точніше, товщина стін будинку. Тому цей вид сейфів доступний не всім.

Крім цього, варто пам'ятати, що місце розташування сейфа в будинку визначається до його покупки. Якщо в приміщенні є великі зручні ніші, варто продумати можливість встановлення в них сейфа, що вбудовується. Облаштування домашнього вбудованого сейфа справа досить проста. Фахівці справляються з такими роботами протягом кількох годин.

Першому класу злостійкості відповідає товщина передньої стінки в 10 мм і тристороннє замикання замкового пристрою.

З пропонованих на ринку моделей добре зарекомендували себе сейфи WEGA, що вбудовуються, від німецького виробника Format, що забезпечують найбільший ступінь захисту, а також вбудовувані сейфи Valberg, від компанії «Промет», що відрізняються бездоганною якістю і доступною ціною. Сейфи Valberg можуть бути вбудовані навіть у стандартні стіни панельних будинків, т.к. їхня мінімальна глибина складає всього 150 мм.

У випадках, коли можливість установки сейфа повністю виключена, гідною заміною може стати корпусний сейф, який надійно кріпиться до стіни або підлоги. Багато сучасних зламостійких сейфів обладнані даним типом кріплення.

Дорогий та якісний сейф – вирішення всіх проблем

Гірка правда життя полягає в тому, що зламати можна навіть захищений і адійний сейф. Це лише питання витраченого на злом часу та професійної кваліфікації. Тому додаткові заходи щодо охорони майна ніколи не будуть зайвими.

Надійні залізні двері в сукупності з гарним сейфом, а також підключення квартири до пульта охорони буде оптимальним вирішенням питання безпеки вашого майна.