Новини компанії
Телефонуйте в

Чи потрібно заземлювати зварювальний стіл

Чи потрібно заземлювати зварювальний стіл

За правилами безпеки, зварювальний стіл має бути заземлений, наприклад, на металевий каркас. Це необхідно для підвищеної електробезпеки робочого місця, оскільки заземлення захищає від ураження електричним струмом. Виконувати зварювальні роботи без заземлення небезпечно для життя і стану приладів.

Для чого потрібно заземлювати зварювальний стіл

При роботі зі зварюванням залучений струм високої напруги. Робота без дотримання вимог безпеки може привести навіть до летального результату. У разі пробою фази стіл стане небезпечним для життя. Це критично, якщо доводиться працювати в приміщенні з високою вологістю або сирою землею.

Підключення столу зварника до заземлення – гарантія того, що металеві елементи та земля мають однаковий потенціал. Заземлювач з'єднує стіл для зварювальних робіт із землею, передаючи на неї електроенергію. В цьому випадку майстер не отримає удару струмом при дотику до столу.

30_11_21_0.jpg

Як виконується заземлення столу зварника

Правильна організація заземлення важлива в безпеці робіт. До заземлення повинно підключатися обладнання, яке не подає струм. У ряді випадків потрібно заземлити затиск вторинної обмотки. Заземлений стіл для зварювання виглядає наступним чином: заземлювальний провід кріпиться до корпусу столу і штифта, вкопаному в землю. При цьому штифт зроблений із заліза.

Існує кілька важливих правил заземлення:

  • не допускається послідовне з'єднання декількох агрегатів;
  • стіл індивідуально підключається до заземлювальних пристроїв;
  • кріплення виконують за допомогою болтів з потрібним позначенням;
  • затиск заземлення і зварювального контуру повинні були незалежними.

Для заземлення часто використовується мідний кабель. Його діаметр повинен має бути понад шість міліметрів. Також як альтернативи можна використовувати арматуру з перетином дванадцяти міліметрів. Як згадувалося вище, кріплення заземлювача до корпусу зварювального столу з витяжкою здійснюється спеціальними болтами. Сам заземлювач кріплять, використовуючи зварювання або хомути. Місце скріплення обов'язково обробляють антикорозійними засобами.

Важлива умова-опір заземлювача не може бути вище 5 Ом. Отримання такого показника можливо при високій провідності струму, а також при великій площі зіткнення кабелю з землею.

Як перевірити справність контуру заземлення

Огляди конструкції для заземлення повинні бути регулярними. Це необхідно, щоб підтримувати систему в робочому стані та своєчасно виявляти дефекти. Для самостійної перевірки можна використовувати тестер ланцюга. Прилад підключають до розетки, після чого показує, чи має він контур заземлення, а також інші дані. Для перевірки ланцюгів з напругою вище 120 Вольтів рекомендуємо звертатися до професіоналів.

Пам'ятайте, що при заземленні складально-зварювального столу необхідно дотримуватися вимог безпеки. Обов'язково повинен виконуватися контроль цілісності елементів обладнання. Такий підхід дозволяє в кілька разів знизити виробничі ризики майстра.

Важливо запобігти тілесний контакт зі зварювальним контуром, а також з заземлювальною конструкцією. Для цього використовують засоби індивідуального захисту та ізоляційні рукавички, при зварюванні. При цьому стежте, щоб вони були сухими. Виконання цих рекомендацій допоможе захистити майстра від виробничих ризиків. У той час як уникнути удару струмом без заземлення вдається у рідкісних випадках. Рекомендуємо не економити на безпеці. Вибирайте якісне і перевірене обладнання для майстерні.